top of page

Kraniosakral Terapi

Kraniosakral Terapi är en mycket mjuk, varsam och effektiv form av fysisk terapi som behandlar olika snedheter, låsningar eller begränsningar som orsakar värk, smärta eller annan stress i såväl kropp som själ.


Det kraniosakrala systemet omfattar skallen (kranium) och korsbenet (sakrum) samt det som förbinder dessa två poler – ett hydrauliskt system inneslutet av hjärn- och ryggmärgshinnorna och skyddat av ryggkotorna.

Det kraniosakrala systemet omgärdar det centrala nervsystemet, som är ansvarigt för i princip allt som sker i vår kropp. 

En obalans i det kraniosakrala systemet ger en påverkan i hela eller olika delar av kroppen.

Metoden passar lika bra för fysiska som emotionella problem.


Vad är då Kraniosakral Terapi?

En helt frisk kropp uttrycker mikrorörelser i sina vävnader. I en kropp som begränsas av ohälsa, begränsas även dessa mikrorörelser. Obalansen kan övergå i ett kroppsligt symtom som t ex kan upplevas som en spänning i muskler, värk, en inflammerad led eller ett belastat organ. 

En erfaren terapeut är tränad i att med sina händer registrera de olika avvikelser som kan uppstå i vävnadernas rörelsemönster. 

Terapeuten assisterar så att kroppen återgår till sina ursprungsrörelser.

När vävnaden fungerar utifrån sina originalrörelser skapas bästa möjliga förutsättning för kroppen att börja läka sig själv. 

Klienter upplever ofta även en positiv reaktion i form av en känsla av lugn, bättre sömn, lägre stressnivå m.m efter behandlingen.


Behandlingen ges när man ligger på rygg med kläderna på och tar ca. 50 minuter. Du rekommenderas att bära mjuka bekväma kläder.

I USA och England har medicinsk forskning visat att denna metod har mycket god effekt på en persons fysiska, mentala och emotionella hälsa.

I USA används metoden när allt annat inom skolmedicin och alternativa metoder inte gett önskat resultat och det är vanligt att man kombinerar psykiatriska/psykologiska behandlingar med KranioSakral Terapi t.ex. vid ångestattacker, depressioner, autism, utbrändhet, mm.

Metoden börjar bli allt mer känd i Sverige, forskningsprojekt har genomförts och blivit fortsatt beviljat med koppling till Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg och Karolinska i Stockholm.

ARTIKLAR:

Kraniosakralterapi en ideal metod för att upptäcka och behandla inflammation, skriver läkaren Tim Hutton. En mycket utförlig artikel om CranioSacral Terapi och dess effekter:

https://www.massagemag.com/craniosacral-therapy-87637/

Artikel från Expressen:

http://www.expressen.se/halsoliv/kraniosakral-terapi-gav-dem-livslusten-tillbaka/

Artikel från tidningen Habilitering Nu:

http://habilitering.se/om-habilitering-halsa/tidningen-habilitering-nu/nr-3-2012/kraniosakral-terapi-en-alternativ

Tack Karin!

Min migrän som jag kämpat med i så många år är nu borta efter bara några behandlingar med Craniosakral terapi. Magiskt! 

Eva

Rekommenderad av en arbetskamrat som tidigare besökt Hälsokliniken.

Visste inte vad jag skulle förvänta mig. Men tänkte att nu har jag provat allt och inget har hjälpt så det här får bli sista utvägen.

Utmattningsdepression som medfört många andra fysiska smärtor.

Genomgått några tuffa år och saknat mitt forna pigga jag.

Nu efter en tids behandling är jag så gott som helt återställd.

Rekommenderas starkt!

Per

Hej Karin.

Jag vill bara tala om att dina behandlingar förbättrar min rörlighet och minskar värken. Det känns verkligen bra! 

Camilla

I många år har jag tampats med olika allergier och en krånglande mage. Det har varit tufft och hindrat mig i vardagslivet. På Hälsokliniken fick jag chansen att gå igenom min hälsa, både den inre och yttre miljön.

Syra-Bas Balansen hjälpte inte bara magen, värken i min kropp och sockersuget försvann den med. Kraniosakral hjälpte mig på djupet med mina kroppsliga besvär, stressen och att finna ett mentalt lugn.

En perfekt kombination!

Gunilla

Jag har lidit så många år av ångest och depressioner i omgångar. Det här är första gången som jag verkligen känner att det lättar, att jag är på rätt väg. Min vardag har blivit så mycket enklare att hantera och äntligen kan jag känna äkta glädje igen.

Jag är så oerhört tacksam Karin!

Tänk vad som kan hända när jag fick kombinera behandling av min inre miljö med Syra/Bas- balansen och dina kroppsbehandlingar. 

Cecilia

Indikationer då KranioSakral behandling kan hjälpa:

 • Huvud och ryggskador
 • Whiplash
 • Idrottsskador
 • Kompression i lumbo-sacral området
 • Depression
 • Migrän
 • Yrsel
 • Nacke, axlar, ryggvärk
 • Inlärningsproblem, dyslexi, dyskalkyli
 • Fibromyalgi
 • Kronisk smärta
 • Neurologisk dysfunktion
 • Menstruella problem
 • Käkleden TMJ
 • Förlossningsstress barn/moder
 • Barn med kolik, hyperaktivitet
 • Öronproblem
 • Posttraumatiska tillstånd
 • Inflammation i nervroten
bottom of page